2012. május 9., szerda

FAM-Fuss a munkába

Évek óta egyre szélesebb körben terjed a BAM- mozgalom azaz az emberek biztatása arra, hogy munkahelyükre, iskolájukba biciklivel menjenek. Ezen cél elérésébe komoly pénzösszegeket fektet mind a magyar kormány mind az EU. Költséges kerékpár utakat építünk, a biztonságról tartunk előadásokat, az autósokat neveljük, hogy fogadják el és segítsék a kétkerekűek közlekedését. Miközben szinte megfeledkezünk arról, hogy más módja is van annak, hogy mozgással, környezetbarát módon, illetve a közösségi közlekedésnél még mindig gyorsabb módon érjük el célunkat. FUTVA!! Lássunk néhány érvet amely eme igen egyszerű mozgásfajta mellett szól.
1: A kerékpározásnál kisebb eszközigényű így olcsóbb is
2: Nincs szükség méregdrága bicikli utakra a járda épp elegendő
3: Semmivel sem vagyunk jobban kitéve a városi szennyezéseknek mint kétkeréken
4: A kátyúk kevésbé zavaróak
5: Biztonságosabb, mivel valószínűleg 15 km/h felett senki sem fog nagyon futni munkába illetve ha elütünk egy másik embert akkor valószínűleg (hacsak nem vagyunk páncélban kivont karddal) senkit nem sebesítünk meg, az autósok számára is könnyebben követhető egy ember mozgása mint egy kerekezőé, illetve még törvénybe foglalt elsőbbségünk is van a zebráknál!!
Természetesen ezzel nem azt akarom mondani, hogy az egyéb közlekedési módszereknek nincs létalapja, egyértelmű, hogy a kerékpárral közlekedés ugyanúgy kívánatos mint a gördeszkás és görkorcsolyás!
Csak azt a tévhitet akarom eloszlatni, illetve a problémát diferenciálni, hogy csak a "bringázz a munkába" szlogennek lenne létalapja! Igenis illessék meg legalább a kerekezővel egyenrangú prioritások, támogatások a futókat és az egyéb ma még alternatívnak mondott közlekedőket is!!
ÉLJENEK  A FUTÓK!!!
Ui.: Én is így járok és a Széna-tér-ELTE-TTK utat a BKV által kínált 40 percről közel a felére tudom szorítani :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése